Fråga 2016/17:666 Europakonventionen

av Christina Höj Larsen (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Jag har tidigare frågat utrikesminister Margot Wallström om ministern avser att verka för att Sverige står upp för Europakonventionen och principerna i den samt aktivt motarbetar en förändring av konventionen (skriftlig fråga 2016/17:466). Utrikesministern svarade då att hon delar uppfattningen att det är viktigt att våga och orka stå upp för mänskliga rättigheter i tider när det finns krafter som utmanar och hotar dessa, och försäkrade att regeringen har för avsikt att fortsätta att värna Europakonventionens unika rättighetssystem även för framtiden.

Vidare svarade ministern att de ännu inte hade sett något förslag från den danska regeringen och därför inte kunde ta ställning för eller mot ett sådant, men att de skulle följa de eventuella förslag som den danska regeringen kan komma att lägga fram under sitt ordförandeskap.

Jag tackar för svaret och vill i ljuset av ytterligare händelser på området följa upp med en fråga till.

Sedan ministerns svar har den danska tidningen Politiken rapporterat om hur en representant för den danska regeringen besökte det tyska justitie- och konsumentsäkerhetsdepartementet samt inrikesdepartementet den 1 december 2016 för att diskutera förändringar i Europakonventionen. Under mötet avvisade den tyska regeringen det danska förslaget och betonade att de fortsatt står upp för och försvarar Europakonventionen. Den tyska regeringen betonade också att det i dagsläget är särskilt viktigt att detta system inte försvagas.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Har en eller flera representanter för den danska regeringen träffat politiker eller tjänstemän i Regeringskansliet angående de danska ambitionerna att ändra eller omtolka Europakonventionen under det danska ordförandeskapet i Europarådet 2017–2018?