Fråga 2016/17:658 Den iranska diktaturens brott mot de mänskliga rättigheterna

av Birgitta Ohlsson (L)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

Den 11–12 februari reser statsminister Stefan Löfven med en näringslivsdelegation till Iran. Landet har sedan kärnvapenavtalet påbörjat en långsam process för att kanske närma sig resten av världen. Handel är positivt för öppenheten, men samtidigt måste MR-brott kritiseras skarpt. När Stefan Löfven träffar den iranska regeringen ges ett tillfälle att framföra välbehövlig kritik mot regimens grymma behandling av sin befolkning.

Mycket går åt fel håll i Iran. Regimen fortsätter att effektivt förvägra landets befolkning dess mänskliga rättigheter. Det saknas yttrandefrihet, föreningsfrihet, rätt till rättvisa rättegångar och rätt till liv. Internet censureras och människor har fängslats för att ha ägnat sig åt ”anti-revolutionära” aktiviteter på sociala medier. Tortyr används flitigt, dödsstraffet likaså. Det förekommer också att människors ögon förstörs eller att andra delar av kroppen amputeras.

Kvinnor behandlas som andra klassens medborgare i lagens mening. Företeelser som våld i hemmet, våldtäkt inom äktenskapet och barnäktenskap är inte kriminaliserade. Kvinnor är enligt lag tvingade att bära hijab.

Religiösa minoriteter diskrimineras vad gäller religionsfrihet och tillgång till arbete och utbildning. Amnesty rapporterar att medlemmar av olika religiösa minoriteter fängslades under förra året. Minoriteter hindrades i utövandet av sina medborgerliga, politiska och kulturella rättigheter.

Detta är oacceptabelt. Den iranska ledningen måste visa att man ämnar förbättra sin respekt för de mänskliga rättigheterna, rättsstatens principer samt gör demokratiska eftergifter.

Vid statsministerns senaste resa till Saudiarabien, ett land som i likhet med Iran är en intressant marknad för svenska företag och som också struntar i de mänskliga rättigheterna, misslyckades han med att tydligt fördöma dess diskriminering av kvinnor, användande av tortyr, fängslande av journalister, samt att uttala att landet – eftersom det saknar rösträtt och övrig rättighetskatalog – är en diktatur.

Mot bakgrund av ovan vill jag fråga statsminister Stefan Löfven:

 

Är det statsministerns ställningstagande att Iran är en diktatur?