Fråga 2016/17:654 Dubbelreglering vid byggnation av cisterner

av Ola Johansson (C)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Den 9 juni 2015 interpellerade jag med dåvarande bostadsminister Mehmet Kaplan om problematiken kring dubbelreglering vid byggnation av cisterner. Dubbelregleringen innebär att det i praktiken är omöjligt att bygga en cistern i enlighet med det ena regelverket utan att det strider mot det andra. Bostads­ministern lovade då att skynda på arbetet med att lösa de problem som dubbel­regleringen innebär.

Frågan har dock inte hanterats så snabbt, men nu har den ena av de två regler­ande myndigheterna, Arbetsmiljöverket, lagt fram ett förslag som innebär att de drar tillbaka delar av sina obligatoriska föreskrifter. Som en följd av detta kom­mer tyvärr vissa frågor även fortsättningsvis att förbli olösta, trots Arbets­miljö­verkets åtgärder. I vissa fall medför detta att nya, och delvis oroande, kon­se­­kven­ser uppstår.

Det är oroande att den myndighet som i framtiden kommer att ha det över­grip­­ande ansvaret för reglering av byggnation av cisterner, Boverket (genom regel­verket EKS10), inte har för avsikt att ersätta Arbetsmiljöverkets indragna före­skrifter med egna föreskrifter om fristående kontroll. Boverket menar att det krävs ändringar i PBL för att detta ska kunna ske. Några initiativ från Boverket för att lösa frågan eller påvisa behovet av en förändring av PBL har såvitt jag känner till inte ännu tagits.

I de remisser som har skickats in till Arbetsmiljöverket inför reglerings­föränd­ringen framgår att det finns en uppenbar oro för att kontrollansvaret för cister­ner flyttas från ackrediterade kontrollorgan till den enskilda byggherren. Det innebär i så fall en väsentlig försämring i den samhälleliga kontrollen.

Cisterner används inom ett flertal branscher i Sverige. När cisternerna inne­håller brandfarliga eller explosiva ämnen faller verksamheten under MSB:s (Mynd­igheten för samhällsskydd och beredskap) regelverk. Men när det gäller andra ämnen som kan utgöra person- eller miljöfara, till exempel svavelsyra, salt­syra och lut, har det hittills varit Arbetsmiljöverkets regelverk som styrt verk­sam­heten. Det gäller även andra farliga verksamheter, till exempel hetvattens­ackumulatorer vid fjärrvärmeverk, som kan innehålla 90-gradigt vatten under tryck. Om Arbetsmiljöverkets nuvarande förskrifter upphör att gälla kommer kon­trollen enbart att utföras av den enskilde byggherren. Visserligen efter att den kommunala byggnadsnämnden godkänt en kontrollplan i enlighet med kraven i PBL, men ingen kommun har i dag beredskap eller kunskap om hur en cistern ska konstrueras för att uppfylla lämpliga säkerhetskrav.

Om Arbetsmiljöverket nu drar tillbaka sina obligatoriska föreskrifter kommer det alltså att uppstå ett allvarligt tomrum när det gäller säkerhetsföreskrifter vid konstruktion av cisterner.

Till dessa oklara regelverk, med avseende på kontroll av cisterner, finns det kopplat sanktionsavgifter om reglerna inte anses följas. Alltså kan en byggherre riskera att straffas på godtyckliga grunder.

Det kan knappast anses lämpligt att en myndighet drar in sitt regelverk om fristående kontroll utan att den nya myndigheten har tagit emot ansvaret, och min fråga till statsrådet Peter Eriksson är därför:

 

Vilka åtgärder eller initiativ föranleder det från statsrådets sida att det nu saknas reglering på området?