Fråga 2016/17:647 Förbättrade villkor för familjehemmen

av Thomas Finnborg (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

De allra flesta barn växer upp i kärleksfulla och omtänksamma familjer, och det är nästan något som de flesta människor tar för givet. Tyvärr gäller det inte alla.

Det finns vissa barn som föds in i och lever under olyckliga omständigheter som missbruk, dåliga sociala förutsättningar, bristande ekonomiska möjligheter och så vidare, vilket omöjliggör en normal uppväxt i ens egen familj. Detta är givetvis en tragedi för alla inblandade, och därför är det oerhört värdefullt att det finns eldsjälar som inte bara öppnar sina armar utan även öppnar sina hem och familjer för dessa utsatta barn.

För dessa familjehemsplacerade barn kan uppbrottet från deras biologiska föräldrar bli svårt och kämpigt, och detta ställer naturligtvis stora krav på familjerna i familjehemmen. Därför borde samhället göra sitt bästa för att underlätta tillvaron för barnen i familjehemmen. Även om mycket redan görs finns tyvärr en hel del att kvar att göra.

De familjer som i dag ställer upp som familjehem får viss ekonomisk ersättning som ska täcka de omedelbara merkostnader som uppstår. Däremot utgår inga förmåner som är normala för vanliga löntagare – som till exempel sjuk- och föräldrapenning, semesterersättning, tjänstepension och så vidare. Dessutom är, även om kostnadsersättningen är tillfredsställande, arvoderingen i underkant.

Sammantaget medför denna ekonomiska snedfördelning problem att behålla och attrahera nya familjehem.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Kommer statsrådet att vidta några åtgärder för att förbättra situationen för familjehemmen och de placerade barnen?