Fråga 2016/17:646 Sexualbrott mot barn

av Agneta Gille (S)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Internets framväxt är en informationsrevolution som förändrat samhället och tagit oss framåt i utvecklingen. Det råder ingen tvekan om de övervägande positiva effekterna. Samtidigt har utvecklingen fört med sig stora nya problem med bland annat brottslighet. Ett sådant stort problem har nyligen uppmärksammats i såväl lokala som nationella medier. Globala pedofilnätverk sprider dokumenterade sexuella övergrepp på barn via internet, och förövare finns såväl i Sverige som i andra länder. Det är spridning av bilder på sexuella övergrepp på barn, det är grooming där män tar kontakt med unga för att sedan utnyttja dessa.

Arbetet med att skydda våra barn och unga och ge dem en trygghet har därmed sedan lång tid tillbaka flyttat ut på internet.

Polisregion Mitt under ledning av Carin Götblad har som ett steg i att bättre bekämpa nätbaserade sexualbrott mot barn bildat ett nytt utredningsteam för internetrelaterade sexbrott mot barn och unga. En nyligen gjord granskning av UNT visar att detta nya utredningsteam varit framgångsrik och att arbetet har lett till en fördubbling av antalet domar.

Samtidigt har vi de senaste dagarna kunnat höra om regionala skillnader i polisens arbete med att utreda nätbaserade sexualbrott. Den framgång av teamarbetet vi sett i Uppsala behöver spridas till andra regioner i Sverige. 

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman är:

 

Hur kan Region Mitts och Uppsalapolisens kunskap och framgångsrika arbete med att bekämpa nätbaserade sexualbrott spridas till andra polisregioner?