Fråga 2016/17:644 Åtgärder mot den ökande hemlösheten

av Ewa Thalén Finné (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Det råder i dag en stor bostadsbrist i Sverige, och bristen på bostäder har nu utvecklats till en av Sveriges allra största samhällsutmaningar. Boverket uppskattar att det behövs 710 000 nya bostäder fram till år 2025, och 240 av landets 290 kommuner uppger själva att det råder bostadsunderskott i den egna kommunen.

Det vilar därför ett stort ansvar på regeringen att agera med kraft och vidta flera nödvändiga åtgärder för att lyckas vända på utvecklingen. Utmaningarna är enorma.

Ett resultat av den skriande bostadsbristen är att antalet hemlösa ökar. Nya grupper som tidigare inte riskerat att hamna i hemlöshet drabbas, och situationen har blivit alltmer oroande. En av orsakerna är att byggtakten fortfarande är lägre än befolkningsutvecklingen och att det byggs för få billiga bostäder, vilket slår hårt mot nya grupper i samhället. Fler och fler hamnar därför i situationer där man under längre eller kortare tid saknar tak över huvudet.

Kommunerna har ett stort ansvar för att förebygga hemlöshet och att ansvara för att de hemlösa som finns får den hjälp och det stöd som behövs, men även regeringen måste naturligtvis agera och ta sitt ansvar för den rådande bostadsbristen och den ökande hemlösheten som sker i dess spår.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta inom ramen för sitt ansvarsområde för att komma till rätta med den ökande hemlösheten, och i så fall när?