av Håkan Svenneling (V)
till Statsrådet Ann Linde (S)
Den 4 januari offentliggjordes det att Kommerskollegium har fått i uppdrag av regeringen att göra en analys av Comprehensive Economic and Trade Agreement, CETA. I uppdraget till Kommerskollegium ingår att analysera bestämmelser om investeringsskydd och domstolslösningen (Investment Court System, ICS), offentlig upphandling, miljö- och hälsorelaterade frågor, tjänstehandel samt forumet för regleringssamarbete. Uppdraget ska redovisas senast den 1 maj i år.
Avtalet är ämnat att underlätta handel mellan Kanada och EU men har bland annat kritiserats hårt för bristen på demokratisk insyn i förhandlingsprocessen och för att det riskerar att underminera arbetstagares rättigheter, slå mot välfärden och inte minst utgöra ett hot mot klimatet och miljön. Helt i onödan innebär det tyvärr också en maktförskjutning till storföretagen, då avtalet ger unika möjligheter för dem att stämma Sverige och andra EU-länder.
Kommerskollegium har redan i ett tidigare uppdrag analyserat vissa aspekter av CETA:s eventuella effekter på miljön, människors och djurs hälsa samt demokratiskt beslutsfattande. Enligt egen utsago kommer det nya uppdraget att fördjupa denna tidigare analys.
Min fråga till statsrådet Ann Linde är:
På vilket sätt avser statsrådet att ta till vara den kritik som Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen framförde vid förra uppdragets mycket korta remissomgång?