av Tina Ghasemi (M)
till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)
Sedan den 1 april i år gäller nya regler kring utbetalning av underhållsstöd. En förälder som har betalat sitt underhåll i rätt tid i sex månader i följd behöver inte längre sköta betalningen via Försäkringskassan. Myndigheten har tidigare agerat mellanhand mellan föräldrarna, vilket har minskat risken för konflikt och osämja. De nya reglerna riskerar i stället att öka risken för konflikt mellan föräldrar, eftersom de förväntas komma överens och sköta allt kring underhållet på egen hand. Detta gäller framför allt om en av föräldrarna inte kan eller är ovillig att betala underhåll.
Många ensamstående föräldrar, av vilka majoriteten är kvinnor, har uttryckt oro just för att regeländringen ska leda till konflikter och uteblivna betalningar. Många av landets kvinnojourer har därtill varnat för att regelförändringen kan få direkt farliga konsekvenser i de fall separerade mödrar lever under hot om våld. Många av de kvinnor som kvinnojourerna har kontakt med lever nämligen under begränsade ekonomiska förhållanden. Då kan ekonomin bli ett sätt för männen att utöva påtryckningar mot kvinnor och återta kontrollen över deras redan utsatta situation. Så länge Försäkringskassan har agerat mellanhand har den här problematiken kunnat undvikas. Nu när myndighetstillsynen försvinner blir detta påtryckningsmedel återigen tillgängligt för män som vill utöva kontroll över kvinnor som de tidigare varit i förhållande med.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:
Vad avser ministern att göra för att minimera risken för att konflikt och osämja ska uppstå mellan föräldrar som inte på egen hand kan komma överens om hur utbetalning av underhållsstödet ska ske?