Fråga 2016/17:605 Tryggt barnafödande i Sverige

av Jenny Petersson (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

På senare tid har det uppdagats att svenska familjer tvingas utomlands för att föda barn. Dessbättre är det fortfarande ovanligt, men det är svårt nog att behöva skickas långa sträckor inom landet. Detta skapar naturligtvis stress och oro för de gravida kvinnor som berörs.

Det är en krissituation att föda för tidigt eller att få ett sjukt barn. Att man då inte kan vara i sitt eget land, eller tvingas bege sig långt hemifrån är väldigt bekymmersamt för de familjer som drabbas. Det är oacceptabelt att svensk sjukvård inte klarar av att ge svenska kvinnor den vård och det omhändertagande som de har rätt till. Det är inte att begära mycket.

Det är på många plan som kvaliteten och patientsäkerheten inom förlossningsvården måste förbättras. Det är högst ofattbart och ovärdigt att kvinnor tvingas resa långt för att föda. Det ska vara tryggt att föda barn i Sverige; den tryggheten är vi skyldig alla föderskor och familjer.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd Gabriel Wikström:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att garantera att alla de kvinnor som ska föda barn i Sverige ska kunna få en trygg och säker förlossning utan att behöva skickas iväg långt hemifrån?