av Jenny Petersson (M)
till Statsrådet Gabriel Wikström (S)
Från och med den 1 april 2016 har ensamstående kvinnor i Sverige rätt till insemination. En lagändring som inte kom en dag för tidigt och som innebar ett stort steg för en mer jämställd vård.
Förr var assisterad befruktning en möjlighet enbart för gifta par, sambor och registrerade par i Sverige. Då var det vanligt att ensamstående kvinnor sökte hjälp utomlands, oftast i Danmark, för att skaffa barn på egen hand. Detta kommer även att ske i framtiden med tanke på hur det ser ut i Sverige när det gäller tillgänglighet, regionala skillnader och växande köer.
Trots att lagen är på plats har det tagit lång tid för många regioner att erbjuda en behandling för en ensamstående kvinna som vill genomföra en assisterad befruktning. I de landsting som erbjuder behandling är det köer, köer som växer, i vissa landsting är kötiden över tre år.
En kartläggning gjord av Svenska Dagbladet visar att endast 14 av 21 landsting erbjuder insemination för ensamstående kvinnor.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd Gabriel Wikström:
Vilka konkreta nationella åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta i syfte att minska de växande vårdköerna och de regionala skillnaderna när det gäller insemination för ensamstående kvinnor?