Fråga 2016/17:600 Straffrättslig reglering av våld mot polishundar

av Roger Haddad (L)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Det har sedan en tid uppmärksammats att polishundar, som utgör en viktig del inom Polisens verksamhet, inte åtnjuter tillräckligt skydd i lagstiftningen när de utsätts för våld och attacker av olika slag under tjänstgöring. I princip samtliga anmälningar läggs ned och få åtalas för de brott de begår i form av attacker mot polishundar. I dag betraktas ett sådant brott som skadegörelse.

Verksamheten är viktig på olika sätt, inte minst när det gäller att leta efter narkotika, hitta försvunna personer eller hjälpa polisen att söka spår som kan vara viktiga i brottsutredningar. Polisen utgör en samhällsviktig funktion med uppgift att värna lag och ordning men också att gripa in för att brottslingar ska kunna lagföras. Ett viktigt verktyg i detta arbete är polishundsverksamheten. Vi ser också i dag att efterfrågan på polishundar ökar i flera polisregioner, vilket bekräftar att hundarna är viktiga.

Liberalerna har flera gånger framhållit vikten av att skärpa lagstiftningen gällande attacker mot blåljuspersonal och andra viktiga samhällsfunktioner. Den 22 december 2016 beslutade regeringen om kommittédirektiv för en utredning i frågan. Frågan om det straffrättsliga skyddet för polishundar och annan egendom av särskild samhällsnytta tas visserligen upp i direktiven, men i direktiven lämnas det öppet huruvida det behövs någon lagändring eller ej. Frågan om regeringen anser att lagstiftningen på detta område bör skärpas lämnas därmed obesvarad.

Med anledning av ovanstående blir frågan till statsrådet Anders Ygeman:

 

Tänker statsrådet verka för att den straffrättsliga regleringen gällande attacker mot polishundar skärps?