av Jenny Petersson (M)
till Statsrådet Gabriel Wikström (S)
Regeringen halverar det statliga stödet till arbetet mot hiv och andra smittsamma sjukdomar nästa år.
Notan skickas i stället till kommuner och landsting/regioner som får stå för räkningen för det förebyggande arbetet. Detta innebär besparingar på väldigt många enheter i landet för att man ska kunna upprätthålla smittskyddet. Omställningen skapar ett oförberett hårt tryck på kommuner och landsting att ha möjlighet att bedriva hivprevention.
Detta har skett helt utan att en dialog förts med vare sig Folkhälsomyndigheten eller olika hiv- och patientorganisationer. Det är mycket anmärkningsvärt att Folkhälsomyndigheten, ansvarig myndighet som hanterar en stor del av dessa pengar via anslag, inte visste om att anslaget skulle halveras. Ansökningstiden för nästa år har nyligen gått ut och nu finns ett flertal ansökningar som Folkhälsomyndigheten inte vet hur den ska hantera.
Innan ett sådant stort beslut tas borde regeringen rimligtvis kunna säkerställa att kommuner och landsting kommer att ha möjlighet att prioritera och ta ansvar för det viktiga arbete som tidigare pågått.
I dag lever runt 7 000 personer med hiv i Sverige och varje år får ca 450 personer en hivdiagnos. För att få ihop statsbudgeten sparar finansministern på de mest utsatta, vilket är mycket olyckligt och kommer att få stora konsekvenser för den målgrupp det berör. Halveringen av anslaget kommer i slutändan att drabba patienterna.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Gabriel Wikström:
Har statsrådet gjort en risk- och konsekvensanalys för att säkerställa att smittskyddsarbetet inte påverkas inför detta oväntade besked?