Fråga 2016/17:598 Arbetslöshet under ungdomsåren

av Lotta Finstorp (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

I en studie utförd av folkvetenskapsprofessorn Anne Hammarström har det visat sig att arbetslöshet tidigt i livet leder till sämre psykisk hälsa senare i livet. Ju mer en person är arbetslös i unga år, desto mer växer ohälsan.

Regeringen har höjt skatten på arbete och motverkar därmed jobb och entreprenörskap. Ett tydligt exempel på detta är att man har höjt arbetsgivaravgiften för unga. Detta försämrar möjligheterna för unga att komma i arbete. Dessutom har regeringens paradgren med löften om 30 000 traineejobb till unga arbetslösa endast resulterat i ca 250 platser.

Regeringens jobbfientliga politik skapar konsekvenser som ökad psykisk ohälsa och större utanförskap. Vidare minskar skatteintäkterna, vilket leder till sämre välfärd.

Jag undrar om ministern ser några risker med att försvåra för unga att komma in på arbetsmarknaden. Det vore även intressant att få ta del av hur ministern resonerar kring de konsekvenser som arbetslösheten för med sig för de arbetssökandes hälsa.

Mot denna bakgrund skulle jag vilja fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson följande:

 

Vilka initiativ är ministern beredd att ta med anledning av det som har framförts om riskerna med att vara arbetslös tidigt i livet?