Fråga 2016/17:584 Regellättnader för modulbostäder

av Elisabeth Svantesson (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Bostadskrisen är akut i många kommuner och försvåras ytterligare när fler nyanlända ska flytta från Migrationsverkets anläggningsboenden till boendelösningar ute i kommunerna. Detta har hittills inneburit att kommunerna i betydande omfattning känner sig tvingade att använda sådana tveksamma lösningar som förturer i kommunala bostadsköer, köp av bostadsrätter och hyrning av hotellrum.

Trots att kommunerna anstränger sig för att lösa boendesituationen och leva upp till anvisningslagen så är det många kommuner som inte klarar det i år. Och läget riskerar att förvärras under nästa år.

Moderaterna står bakom anvisningslagen men menar att regeringen måste ge kommunerna bättre förutsättningar att klara av sin uppgift. Som en del av migrationsöverenskommelsen har förslag om att underlätta för modulbostäder gått ut på remiss. Förslagen är nödvändiga och efterfrågade av många kommuner. Dessvärre drar regeringen ut på tiden med dessa nödvändiga åtgärder. Detta är mycket anmärkningsvärt eftersom man samtidigt hotar kommunerna med sanktioner om de inte lever upp till lagens krav på att ta emot nyanlända.

Enligt det remitterade förslaget ska regellättnaderna för modulbostäder börja gälla den 1 juli nästa år. Jag ser ingen anledning till att detta förslag dröjer. Situationen är akut.

Min fråga till statsrådet Peter Eriksson är därför:

 

Avser statsrådet och regeringen att agera snabbt för att lagen ska kunna träda i kraft tidigare än den 1 juli 2017 så att kommunernas arbete med att få fram bostäder underlättas?