Fråga 2016/17:583 Drönare i näringslivet

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Den 8 december ställde jag en fråga till närings- och innovationsministern angående den ur näringssynpunkt olyckligt restriktiva tolkningen kring drönare som modern teknik i bland annat jordbruk och skogsbruk. Svaret jag fick tolkade jag som positivt då regeringen arbetar med att skynda på för att hitta en lösning på frågan.

Det här instrumentet möjliggör helt nya smarta lösningar och förenklar kontakterna mellan jord- och skogsbruket och dess näringslivskontakter samt förenklar dialog och ansökningsförfaranden med till exempel länsstyrelser. Den nya tekniken genererar snabbt fakta över hur marker mår och ser ut, och myndigheter kan ta bra och snabba beslut med kvalitativt material. Det här är av godo för såväl livsmedelsförsörjning som skogsbruk och därmed också för näringsliv och tillväxt samt i förenklingsarbetet med myndigheter. Verktyget kommer att vara en del av det dagliga skogs- och jordbruket samt en bredd av verksamheter.

Mot detta står Datainspektionens linje, som bygger på en oerhört snäv tolkning. På detta ska länsstyrelserna i sin tur agera och tolka så som framkommit från Datainspektionen. I dag agerar länsstyrelser olika, och ytterst leder detta till olika förutsättningar att driva näringsverksamhet över landet. Den handläggningstid på fyra månader som används är orimligt lång, och dessutom kan det i det läge som råder till och med bli avslag på att få lov att ta bilder på sin egen mark för att kunna bearbeta med syfte att marken på bästa möjliga vis inom ramen ska kunna nå en hållbar tillväxt långsiktigt.

Ett annat beslut innebär att den som får tillstånd och behöver använda bilderna i syfte att göra jämförelser över tid kan tvingas förstöra bild- och filmmaterial efter två månader. Därmed är det inte lönt att ta dem från början. Dessutom går detta i helt fel riktning med tanke på vilken nytta länsstyrelserna kan ha av att kunna se över tid hur skog och mark utvecklas. Datainspektionen är just nu en black om foten på den hållbarhet och näringsverksamhet som Sverige behöver.

Läget är mycket allvarligt, då Datainspektionen blivit en motpart som mycket hårt driver linjen att all fotografering från obemannade flygfarkoster ska vara tillståndspliktiga i en ytterst snäv tolkning.

Därför vill jag fråga närings-och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Avser ministern att tillgodose det behov som finns inom jordbruk och skogsbruk att fortsatt bruka drönare så att inte näringarna hamnar i vänteläge och tappar fart jämfört med andra länder?