Fråga 2016/17:580 Myndigheternas budgetramar

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

När en statlig myndighet eller ett statligt verk inte har klarat av att sköta sina uppgifter och sina åtaganden eller att hålla sin budget inom den ram man fått sig tilldelad får man tydligen av regeringen nya pengar till myndigheten eller verket. Detta vittnar ofta om en dålig planering och styrning hos myndigheterna eller verken men kanske också om en brist hos regeringen att klara av att lägga fram en budget som är rimlig och som de ansvariga sedan kan hålla.

Men oavsett fel och brister ger det verkligen dåliga signaler till de myndigheter och verk som aktivt jobbar för att klara av sitt uppdrag och att hålla sin budget när man från regeringen accepterar att andra inte behöver klara sitt uppdrag och dessutom slipper hålla sin budget, och det utan konsekvenser. 

Jag undrar om regeringen anser att det är rimligt att skjuta till nya pengar till de myndigheter och verk som inte klarar av att hålla sin budget. Vilka signaler sänder det till de myndigheter och verk som aktivt jobbar med att hålla sig inom sina budgetramar?

Min fråga till statsrådet är:

 

Är statsrådet beredd att vidta någon åtgärd med anledning av det som framförts?