Fråga 2016/17:576 Stopp för kommunala särkrav vid bebyggelse

av Ewa Thalén Finné (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Sedan den 1 januari 2015 är det förbjudet enligt plan- och bygglagen att ställa så kallade kommunala särkrav vid nybyggnation. Syftet med förändringarna i lagen var att kommunerna inte längre skulle kunna ställa egna krav utöver de bestämmelser som finns i Boverkets byggregler på de som bygger. Byggandet skulle underlättas genom att samma tekniska lösningar skulle kunna gå att använda i hela landet och på så sätt även underlätta för det industriella byggandet samt sänka kostnaderna för byggande.

Efter två år med förbudet visar det sig dock att många kommuner fortfarande ställer egna särkrav vid nybyggnation. I en nyligen publicerad rapport från Passivhusen uppgav 68 kommuner att de tillämpar någon form av egna krav utöver Boverkets regler, framför allt krav inom energiprestanda och tillgänglighet. Den så kallade stoppregeln har därför inte helt uppnått sitt syfte och flera kommuner uppger dessutom att de tycker att reglerna är otydliga.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag därför fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att lagen mot kommunala särkrav efterlevs och att kommuner därmed inte fortsätter att ställa egna krav som går utanför lagen?