Fråga 2016/17:553 Kostnader för fältartister

av Stig Henriksson (V)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Det har i början av denna månad uppmärksammats i medierna att Försvarsmakten har hyrt in schlagerstjärnan Linda Bengtzing till en kostnad av 75 000 kronor.

Redan den 16 november kontaktade jag Försvarsmakten med frågan om kostnaden för fältartister för räkenskapsåret 2015. Trots två påminnelser har det efter en månad inte inkommit något svar. Det är i sig uppseendeväckande om man inte kan svara på en sådan enkel fråga eller om man helt enkelt inte vill svara.

Bakgrunden till frågan är att Försvarsmakten ju disponerar tre utmärkta musikkårer, vars schema som jag uppfattat det skulle medge fler spelningar, men att försvaret trots denna resurs i ganska stor utsträckning använder sig av inhyrda fältartister. Det är säkert försvarligt i vissa fall, men det är av intresse att få reda på omfattningen av dessa externa köp i relation till de egna resurserna.

För att få reda på detta nödgas jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Kan ministern redovisa kostnaderna, och ämnar ministern ta något initiativ för att Försvarsmakten i större utsträckning ska använda sig av sina egna musikkårer i stället för inhyrda artister?