Fråga 2016/17:549 Ökad otrygghet i Järvaområdet

av Amir Adan (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Under de senaste veckorna har en rad skottlossningar inträffat i Järvaområdet. Flera av dem har haft dödlig utgång, nu senast tre dödsfall på mindre än två veckor. Läget i Järvaområdet är alarmerande och sannolikt otryggare än någonsin för de människor som bor där. Öppen narkotikahandel med många ungdomar inblandade och kriminella gäng som skrämmer de boende är vardag. Det har gått så långt att skjutningar har skett på öppen gata, och oskyldiga människor har fallit offer. Detta orsakar naturligtvis stor oro hos dem som lever här.

Av de 87 000 invånarna i de olika stadsdelarna på Järvafältet finns 500 kriminella i polisens system. Personer som lever vid sidan av samhället.

Många invånare vittnar om den otrygghet som intagit området, att polisen inte kan upprätthålla lag och ordning. Samtidigt utsätts poliser som åker på larm för attacker. Det är en mycket skrämmande samhällsutveckling. Polisen har en väldigt tuff situation och en farlig arbetsmiljö, och de boende har en farlig bostadsmiljö. Otryggheten gror.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd, Anders Ygeman (S):

 

Vad avser statsrådet att göra för att bryta brottsutvecklingen och få bukt med den ökade otryggheten i Järva?