Fråga 2016/17:528 Polisens ansvar för medborgarnas trygghet

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Polislagens första paragraf lyder: ”Som ett led i samhällets verksamhet för att främja rättvisa och trygghet ska polisens arbete syfta till att upprätthålla allmän ordning och säkerhet samt att i övrigt tillförsäkra allmänheten skydd och annan hjälp. Polisverksamhet bedrivs av Polismyndigheten och Säkerhetspolisen.”

Krisen hos polisen blir alltmer tydlig. Det kommer mycket oroväckande uppgifter om att polisen i Region Syd tvingas nedprioritera utredningen av sådana brott som stöld, misshandel och hot.

Trots att det alltså är polisens ansvar att säkerställa allmänhetens skydd och trygghet, har det nu också kommit signaler om att polisen inte har resurser att patrullera gator och torg. Kristianstads kommun överväger därför att anställa ordningsvakter för att sköta uppgifter som åvilar polisen. Med inrättande av ett så kallat paragraf tre-område i centrum, får ordningsvakter till uppgift att patrullera för invånarnas trygghet.

Det här är en mycket oroväckande utveckling. Det är staten som genom polisen ska sköta polisiära uppgifter, inte kommuner genom privata vaktbolag. De senare fyller en mycket viktig funktion på avgränsade platser som domstolar och järnvägsstationer, men tanken är inte att de ska behöva ta över polisens ansvar för trygghet på gator och torg.

Det krävs nu krafttag för att komma till rätta med de problem som leder till att kommuner känner sig tvingade att överta statens uppgifter.

Därför vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att Polismyndigheten kan leva upp till sina uppgifter enligt polislagen och att kommuner inte behöver ta över dessa uppgifter?