Fråga 2016/17:520 Reglers efterlevnad inom polisen

av Krister Hammarbergh (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Datainspektionen har nyligen genomfört en granskning av hur polisen gallrar uppgifter i sina fingeravtrycksregister. Granskningen har påvisat flera brister. Konsekvensen är, för det första, att fingeravtryck från personer som inte är misstänkta för brott finns kvar i registret, trots att uppgifterna borde ha gallrats sedan lång tid.

För det andra visar också Datainspektionens granskning att polisen helt saknar rutiner för att göra en behovsprövning av uppgifter som finns i fingeravtrycksregistret på grund av det internationella samarbetet, exempelvis uppgifter som kommer via Interpol. Eftersom ingen behovsprövning görs av sådana uppgifter så har heller inte dessa uppgifter gallrats överhuvudtaget.

För det tredje kan polisen föra in uppgifter i fingeravtrycksregistret med stöd av lagen om särskild utlänningskontroll. Dessa uppgifter ska gallras senast tio år efter att de lades in i registret. Med det system som polisen har byggt upp så kan man inte särskilja sådana uppgifter från andra uppgifter i fingeravtrycksregistret. I praktiken innebär detta att det nästan blir omöjligt att gallra uppgifterna inom den fastsatta tidsfristen på tio år.

Kritiken är mycket allvarlig och visar på behovet av en extern ordinär tillsyn av polisen.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att säkerställa att Polismyndigheten lever upp till de krav som polisdatalagen ställer?