Fråga 2016/17:519 Presidentvalet i Gambia

av Hans Linde (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 1 december röstade det gambiska folket bort Yahya Jammeh från den presidentpost han innehaft i 22 år, efter en kupp 1994. Adama Barrow vann valet med tydlig marginal.

Jammehs styre har kännetecknats av en stenhård kontroll av medborgarna, och oppositionen har anklagat honom för människorättsbrott och krävt att han ställs inför rätta. Inför valet anklagade Human Rights Watch Jammeh för att ha tystat sina kritiker med våld. Två aktivister uppgavs ha dött i häkten, och man rapporterade att dussintals människor fängslats och nekats vård och rättsligt stöd.

Till en början erkände Jammeh resultatet och meddelade att han var redo att lämna presidentposten, vilket var en välkommen överraskning både i och utanför Gambia. Efter att landets valkommission upptäckte vissa oegentligheter i valprocessen, som dock inte anses påverka valutgången, ifrågasätter Jammeh nu valresultatet och kräver ett omval.

Nu råder ett spänt lugn på Banjuls gator, där militären blir alltmer synlig på strategiska platser. Adama Barrow uppges ha förflyttats till en säker plats. Oron är nu stor att Jammeh med våld ska slå ned krav på att valutgången ska respekteras.

Jammehs agerande har väckt internationell kritik från både USA, grannlandet Senegal, som även lyft frågan till FN:s säkerhetsråd, och Afrikanska unionen. Samtliga kräver en fredlig överföring av makten. Det är nu avgörande att omvärlden agerar för att förhindra att Jammeh lyckas klamra sig fast vid makten och att hans kritiker utsätts för våld, övergrepp och förföljelse.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser utrikesministern att ta initiativ för att Sverige som enskilt land och som medlem i EU och FN ska verka för en fredlig maktöverföring i Gambia?