Fråga 2016/17:486 Handläggningstider vid länsstyrelserna

av Per Åsling (C)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

 

Handläggningstider vid landets länsstyrelser för tillstånd för miljöfarlig B-verksamhet har enligt en undersökning från Ramböll 2015 blivit allt längre de senaste åren.

Skogforsk visar 2016 att handläggningstiderna skiljer mycket mellan olika länsstyrelser, beroende på arbetssättet. Även myndigheters processer bör kunna kvalitetssäkras avseende tid.

Det borde gå att utvärdera hur tidsåtgången ser ut i olika delar av länsstyrelsens handläggning för att kunna sprida kunskap om de arbetssätt som är mest effektiva.

Det är i dag ett lotteri för medborgare och företag att söka miljötillstånd för täkter och annan miljöfarlig verksamhet. Största nitlotten tycks de dra som söker tillstånd via Västernorrlands län. Där har länsstyrelsen den 7 december 2016 JO-anmälts för långsam handläggning.

Handläggningstiden påverkar kostnaden för vägbyggnad och vägunderhåll i både Västernorrland och Jämtland. Det kan även fördröja vissa projekt, till exempel en stor vindkraftspark i Hammerdal. Där saknas ännu tillstånd för täkten (Fyrås 2:4). Ansökan inlämnades i december 2014, och i mitten av november 2016 har länsstyrelsen enligt uppgift inte ens öppnat ärendet. Hela projektet om 120 vindkraftverk är kostnadsberäknat till ca 5 miljarder kronor.

Andra länsstyrelser kan mot ersättning bereda ärenden åt länsstyrelser som av olika skäl har byggt upp en orimligt stor ärendebalans. Länsstyrelsen i Jämtlands län har erbjudit länsstyrelsen i Västernorrlands län att handlägga ärenden, men erbjudandet har avvisats.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vad avser att statsrådet vidta för åtgärder för att effektivisera handläggningen vid landets länsstyrelser och för att minska skillnader i handläggningstid mellan olika länsstyrelser?