Fråga 2016/17:484 Regeringens samordnare

av Jesper Skalberg Karlsson (M)

till Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

 

Den rödgröna regeringen har lagt stor vikt vid samordning av sina insatser. Detta gäller en rad politikområden och samhällsutmaningar, vilket lett till att samordnare sorterats under olika statsråd och departement. För regeringens räkning är det energi- och samordningsminister Ibrahim Baylan som har det övergripande samordningsansvaret.

Regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism är antagligen den samordnare som synts och hörts mest under det gångna året. Men regeringen har också mer tystlåtna samordnare – till exempel den nationella samordnaren för life science och den nationella samordnaren med uppgift att identifiera kommuner där det finns framtagna planer för en större mängd bostäder som av något skäl inte kan genomföras.

De nationella samordnarna har också utsetts för samhällsutmaningar av mer tillfällig karaktär. Ett exempel på detta är regeringens två samordnare av regeringens insatser med anledning av Ericssons sparpaket. Det senaste tillskottet av samordnare är dock inte tillsatt: Regeringen har som ambition att före årsskiftet utse en samordnare som ska samordna insatser mot kriminalitet, segregation och fattigdom.

Kort sagt finns det ganska många av regeringen utsedda samordnare. En fullödig lista är svår att hitta eftersom samordnarna inordnas under olika departement. Men samordningen av samordnare bör samordningsministern kunna redogöra för. Inte minst den totala kostnaden för regeringens samordnare, som inte går att utläsa ur budgetpropositionen som enskild post.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ibrahim Baylan:

 

Hur många nationella samordnare har regeringen utsett, hur många är verksamma i dagsläget och vad är den totala kostnaden för dessa 2016?