Fråga 2016/17:479 Ett svenskt veterancentrum

av Pål Jonson (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

I utredningen Svensk veteranpolitik – Ett ansvar för hela samhället (SOU 2014:27) föreslogs det att ett veterancenter för militär och civil personal upprättas. Veterancentret bör syfta till att hjälpa de personer som deltagit i internationella insatser som har ett behov av psykiska och fysiska stödinsatser. Vidare kunde ett veterancenter bidra till att förbättra forskningen kring de utmaningar som veteraner ofta drabbas av, såväl under insatser som vid hemkomsten. Det kan även fungera som nätverksbildare för organisationer som arbetar med veteraner. På det sättet skulle ett veterancentrum kunna bli en mötesplats för personer som deltagit på internationella insatser och deras anhöriga. Det norska veterancentret i Bæreia utanför Kongsvinger lyfts fram som en framgångsrik modell för ett svenskt veterancentrum.

Riksdagen tillkännagav under våren 2015 som sin mening att Sverige bör upprätta ett veterancentrum. I utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap framgår det att Försvarsmakten senast den 1 juli 2017 ska inrätta ett särskilt veterancentrum inom myndigheten. I skälen för regeringens bedömning hänvisas till veteranutredningens förslag om utformningen av ett veterancentrum.

Enligt uppdraget i regleringsbrevet från regeringen ska Försvarsmakten fortsätta att utveckla konceptet för råd och vägledning till veteraner och deras anhöriga, utveckla formerna för koordinering av forskning över ett brett vetenskapligt fält, liksom metoder för att säkerställa relevant statistik.

Detta är dock ett väsentligt mindre ambitiöst stöd till veteranerna än det som framgår av Veteranutredningens förslag till veterancentrum. Vägledning till veteraner och deras anhöriga innebär inte att det upprättas ett centrum inom Försvarsmakten där personal som deltagit i internationella insatser kan få stöd och behandling likt den modell som används i norska Bæreia.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Kan försvarsministern redogöra för om det är regeringens uppfattning att ett veterancentrum ska upprättas där personal som deltagit i internationella insatser kan få stöd och behandling likt den modell som används i Bæreia?