Fråga 2016/17:473 Växande vårdköer

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Varken i regeringsförklaring, budgetproposition eller i regeringens propositionslista nämns en enda konkret åtgärd eller satsning, eller aviserad åtgärd eller satsning, i syfte att försöka vända utvecklingen med de allt längre vårdköerna inom den svenska hälso- och sjukvården. De som drabbas är inte bara väntande patienter och oroliga anhöriga utan en alltmer pressad vårdpersonal.

Enligt aktuella sammanställningar från uppföljningen av vårdgarantin växer operationsköerna kraftigt. Läget just nu är det allra allvarligaste sedan dessa mätningar inleddes år 2011. I oktober hade över en fjärdedel av de drygt 123 000 patienterna väntat längre än tre månader på operation. Det är en dubbelt så hög andel som för fyra år sedan, enligt Sveriges Kommuner och Landsting.

Den svaga vänsterregeringen beslutade kort efter sitt makttillträde 2014 att avskaffa alliansregeringens så kallade kömiljard i vården. Den var prestationsbaserad i syfte att stimulera alla landsting/regioner att utveckla och premiera arbetssätt som systematiskt leder till kortare väntetider för patienterna i vården. Åtgärden hade tydliga positiva effekter. Moderaterna har i höst lagt konkreta förslag om införande av en mer heltäckande prestationsbunden vårdgaranti i syfte att utveckla den tidigare kömiljarden, som ju även den – trots goda resultat – hade sina brister. Våra konkreta förslag syftar till kontinuitet, mer mätbarhet, tillgänglighet och kontinuerligt strategiskt metodiskt arbete.

Läget förbättrades märkbart gällande väntetiderna i vården under åren efter införandet av kömiljarden. År 2007 fick var fjärde patient vänta mer än 90 dagar på operation i specialistvården. År 2014 var det drygt var åttonde patient, enligt Sveriges Kommuner och Landsting. Trots detta visade redan då internationella undersökningar att väntetiderna är svensk hälso- och sjukvårds allra största utmaning. Trots detta har denna regering som enda åtgärd avskaffat det redskap som förbättrade vänteläget för patienterna.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd Gabriel Wikström:

 

Vilka konsekvensanalyser gör statsrådet, och vilka åtgärder avser statsrådet att vidta mot bakgrund av att vårdköer ökar kraftigt, och när avser regeringen att återinföra prestationsbaserade redskap som följs upp regelbundet i syfte att minska väntetiderna i vården för att stärka patienten?