Fråga 2016/17:454 Krisen inom polisen i Region Syd

av Gunilla Nordgren (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Häromdagen meddelade polisen i Region Syd att man framöver kommer att prioritera utredningar av mord som skett, främst i Malmö, och att detta samtidigt innebär att man kommer att nedprioritera vad man kallar ”vardagsbrott”, som inbrott, misshandel, våld och hot. 

Redan i dag har andelen brott som klaras upp sjunkit till oacceptabla 14 procent i genomsnitt, misshandel bara runt 13 procent och bostadsinbrott endast 4 procent.

Region Syd inom polisen omfattar länen Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronoberg, och det är därifrån man avser att flytta ca 100 poliser till Malmö.

Detta är en mycket allvarlig situation som innebär en signal till brottsbenägna att det nu är fritt fram, och det innebär samtidigt en signal till invånarna att de nu får klara sig själva.

Invånarnas trygghet kommer att sjunka ytterligare, och flera kommuner har redan tvingats anlita och bekosta vaktbolag för att hålla ordning och reda på gator och torg.

Detta är en fullständigt oacceptabel situation, anser jag. Frågan är hur statsrådet och regeringen ser på situationen, och vilka åtgärder statsrådet är beredd att vidta.

Jag vill därför fråga statsrådet följande:

Är statsrådet beredd att skyndsamt ta initiativ till åtgärder för att komma till rätta med situationen inom polisen i Region Syd?