Fråga 2016/17:449 Utformningen av finansskatten

av Lotta Finstorp (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Socialdemokraterna vill införa en finansskatt, med utformning enligt dansk modell, där en särskild skatt på lönesumman införs. Rubriken om påverkansarbetet för skatten är Från banker till barn. Oavsett var Socialdemokraterna säger sig vilja stoppa in pengarna från skatten är det i slutändan väljarna som kommer att få betala notan.

Upp till 10 000–11 000 jobb i finanssektorn hotas på medellång sikt på grund av införandet av skatten. Av dessa beräknas 7 000 vara inom banksektorn. Detta kommer att leda till sämre service för bankkunderna när det blir färre anställda. Kunderna kommer dessutom att få betala mer för bankernas tjänster då bankernas kostnader stiger i och med skatten. Alla kan och vill inte hänga med i den digitalisering och snabba tekniska utveckling som pågår. Att då kunna gå till banken och få god service för en rimlig kostnad är mycket viktigt för många av våra äldre.

Det vore olyckligt om Socialdemokraterna låser sig vid utredningens förslag till utformning av finansskatten, som endast beskattar arbete. Det vore bättre med en alternativ beskattning, som inte slår lika hårt mot jobben.

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga finansminister Magdalena Andersson följande:

 

Är finansministern beredd att ta fram andra modeller för utformningen av finansskatten, som inte slår lika hårt mot svenska jobb i finanssektorn?