av Mikael Cederbratt (M)
till Statsrådet Anders Ygeman (S)
För tredje året i rad fylls inte platserna på polisutbildningen. När vårterminen startar kommer 140 av 800 platser (nästan var femte plats) att stå tomma när utbildningarna påbörjas. Inte heller nästa höst förväntas alla platser fyllas. Rekryteringsmyndigheten visar i en ny prognos att det kommer att finnas tomma platser på landets polisutbildningar åtminstone fyra terminer i rad. Polismyndigheten upplever även allt större svårigheter att behålla sina anställda, för vilket löner och arbetsvillkor tillskrivs en stor del av skulden. Många poliser vittnar om ett utbrett missnöje och en frustration över såväl sin arbetsgivare som sin arbetssituation.
Detta är en väldigt allvarlig utveckling, inte minst i ljuset av polisens sjunkande resultat vad gäller antalet uppklarade brott. I år låg brottsuppklaringen på en rekordlåg nivå, den lägsta på 16 år. Myndighetens oförmåga att klara av sin kärnuppgift – att lösa brott – har i sin tur medfört att allmänhetens förtroende för polisen har sjunkit. Den minskade andelen uppklarade brott i kombination med att fler poliser lämnar myndigheten, samtidigt som allt färre nya poliser tillkommer i deras ställe, riskerar att få allvarliga följder för brottsbekämpningen och följaktligen för tryggheten i samhället. I ljuset av detta är det än allvarligare att polisen har problem med rekryteringen.
Ett starkt och fungerande rättsväsen är en förutsättning för en stark demokrati. Att polisen har förmågan att utföra sina uppgifter är i det sammanhanget väsentligt. Med allt färre poliser kommer det att bli betydligt svårare.
Med anledning av det som ovan anförs vill jag fråga statsrådet:
Vad avser statsrådet och regeringen att vidta för åtgärder för att tillse att polisen kan nå sina rekryteringsmål?