Fråga 2016/17:445 Regelkrångel och byggnation i kustområden

av Jörgen Warborn (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Statsrådet Peter Eriksson har tidigare sagt att han vill möjliggöra ett ökat bostadsbyggande. Årnäshalvön i Varbergs kommun klassificeras enligt miljöbalken som ett riksintresse för det rörliga friluftslivet. Det begränsar möjligheten till byggnation i dessa områden. Flera delar av tillväxtregionen Halland har denna begränsning trots att bostadsbristen är akut. Dock finns det möjligheter till undantag i miljöbalken, vilket skulle kunna möjliggöra för byggnation på Årnäshalvön. Där framgår att det som i dag är befintliga tätorter inom riksintressena får utvecklas.

Den senaste mätningen från SCB beskriver Årnäs som en tätort. Trots detta verkar det finnas ett motstånd från staten då länsstyrelsen, enligt medieuppgifter, inte anser att SCB:s definition av tätort är tillräcklig.

Bostadsbristen är ett allvarligt hot mot Hallands fortsatta tillväxt. Regelkrånglet är omfattande. Här måste regeringen naturligtvis presentera fler förslag till lättnader och säkerställa bättre vägledning om vilka regler och begränsningar som gäller för byggnation i olika områden.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson följande:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att underlätta och tydliggöra de regler som gäller för att möjliggöra ett ökat bostadsbyggande?