Fråga 2016/17:442 En fungerande post- och paketmarknad

av Anders Åkesson (C)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

En fungerande post- och paketmarknad är av stor vikt för att alla delar av Sverige ska kunna fortsätta att utvecklas. Paketmarknaden har också ett stort värde för utvecklingen av e-handeln, som i förlängningen också har positiva klimateffekter och underlättar vardagen för många människor.

Konkurrensen på paketmarknaden är i dag förhållandevis bra, vilket är en förutsättning för prisvärdhet och god service. Det finns dock risk att konkurrensen försämras i framtiden då Postnord, som tillhandahållare av den så kallade samhällsomfattande posttjänsten, från och med i våras är momsbefriade även för sina paketförsändelser.

I postlagsutredningen som levererade sitt slutbetänkande i början av hösten skriver man att ytterligare analyser behöver göras för att kunna ändra omfattningen av den samhällsomfattande posttjänsten, men att det är möjligt för Post- och telestyrelsen att låta bli att utse en enskild tillhandahållare om det är så att konkurrensen är fungerande.

Postnords möjlighet att nu öka sina marknadsandelar genom att addera kringtjänster, till exempel lager, och att göra fler avtal direkt med privatpersoner som inte kan göra momsavdrag och därmed sänka sina priser leder till att konkurrensläget ändras. I längden riskerar det leda till en totalt sett sämre service och att vi återigen får mer av ett monopol på denna marknad.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Hur ser statsrådet och regeringen på Postlagsutredningens skrivningar om att ytterligare analyser av konkurrensläget behövs och om möjligheten att avstå från att utse tillhandahållare av den samhällsomfattande tjänsten på paketmarknaden?