Fråga 2016/17:440 Lantmäteriets handläggningstider

av Anders Forsberg (SD)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

 

I regeringens regleringsbrev till Lantmäteriet är målet för förrättningsverksamhet och fastighetsindelning formulerat på följande sätt:

”Förrättningsverksamheten ska kännetecknas av enhetlig rättstillämpning, god service och information samt snabb, korrekt och kostnadseffektiv handläggning. Informationen som förs över till fastighetsregistret ska vara aktuell och tillförlitlig”.

Lantmäteriet har för närvarande stora problem med att uppfylla sitt uppdrag enligt regleringsbrevet. Lantmäteriets avgifter såväl som handläggningstid har fördubblats på tre år. Skogsägare som genomför fastighetsregleringar har i vissa fall fått besked av Lantmäteriet att myndigheten först kommer att kunna handlägga deras ärende efter kanske ett år. En så lång handläggningstid kan knappast anses vara rimligt. Lantmäteriet bör bättre uppfylla de av regeringen uppsatta målen kring god service och snabba handläggningstider. 

Min fråga till statsrådet Peter Eriksson är därför:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att Lantmäteriet på ett bättre sätt ska kunna genomföra sitt förrättningsuppdrag?