Fråga 2016/17:417 Tillväxten för RUT

av Helena Bouveng (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Almega presenterade nyligen en rapport om utvecklingen av RUT-avdraget under 2016. Rapporten visar att under perioden januari till juli var den genomsnittliga tillväxten i branschen 1 procent. Den förväntade tillväxten för år 2016 var 15 procent.

Enligt rapporten kan den svaga utvecklingen av branschen kopplas till halveringen av RUT-avdraget, från 50 000 kronor per år och person till 25 000 kronor per år och person.

Efter att utvidgningen av tjänster som omfattas av reglerna för RUT-avdrag trätt i kraft har tillväxttakten i branschen ökat markant, visar Almegas rapport. Att en ung bransch fortsätter att växa är i grunden bra, men baksidan är att de nya tjänsterna som ryms i avdraget, exempelvis it-tjänster i hemmet och flyttjänster, minskar utrymmet och möjligheterna att växa för det som hittills har utgjort RUT-tjänsternas kärna, de hushållsnära tjänsterna.

De hushållsnära tjänsterna, som fram till nyligen utgjorde RUT-tjänsterna, har skapat många jobb sedan de infördes. Framför allt har de varit till gagn för utrikes födda kvinnor som har hittat en väg in på svensk arbetsmarknad.

Vi moderater vill höja taket i RUT-avdraget till 75 000 kronor per år och person, bland annat för att de hushållsnära tjänsterna inte ska trängas undan av de nya tjänster som ryms inom RUT-avdraget.

Jag undrar om finansministern känner oro för de kvinnor som riskerar att trängas ut från arbetsmarknaden på grund av sänkningen av RUT-avdraget, och jag vill därför fråga finansminister Magdalena Andersson:

Avser finansministern att göra någon uppföljning av hur RUT-avdraget fördelas inom sektorn?