Fråga 2016/17:412 E-hälsofrågan

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Regeringen förbereder nu nästa steg av alliansregeringens digitaliseringsstrategi. En del av det arbetet bör fokusera på hur olika strategier ska genomföras, till exempel hur regeringens och riksdagens beslut att Sverige ska bli världsbäst på e-hälsa till år 2025 ska genomföras.

Regeringen beslutade den 16 juni 2016 att delar av E-hälsomyndighetens verksamheter ska omlokaliseras till Kalmar. Därtill beslutades att omlokaliseringen ska vara avslutad senast den 1 maj 2018. De verksamheter som berörs är bland annat register och it-funktioner, som öppenvårdsapotek och vårdgivare behöver ha tillgång till för en patientsäker digitaliserad och kostnadseffektiv läkemedelshantering.

Regeringen menar samtidigt att samordning av satsningar på e-hälsa och övergripande funktioner, som att följa utvecklingen inom e-hälsoområdet, inte omfattas av beslutet. Hur denna omlokalisering ska vara möjlig att genomföra utan att arbetet med nationell e-hälsa påverkas, där digitaliserad patientsäker läkemedelshantering är en central del, är ytterst oklart.

Som utgångspunkt för det fortsatta utvecklingsarbetet på e-hälsoområdet har regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting beslutat att ställa sig bakom en gemensam vision för e-hälsoarbetet fram till 2025. Hur detta nu ska införlivas är högst oklart.

Nu framkommer nämligen att rekryteringsprocessen och omlokaliseringen av ansvarig myndighet enbart attraherar ett fåtal experter att flytta med. Aktuella uppgifter visar att endast mellan 5 och 10 av dagens 150 medarbetare avser att flytta med i samband med omlokaliseringen till Kalmar. Generaldirektören för E-hälsomyndigheten har meddelat att han slutar.

Det råder alltså en oro angående att digitaliseringen av sjukvården och e-hälsans utveckling förlorar tempo och att det saknas en handlingsplan för att genomföra regeringens och riksdagens beslut om att bli världsbäst på e-hälsa år 2025.

 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd Peter Eriksson:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ansvarigt statsråd att vidta för att snabba på digitaliseringen av sjukvården och utvecklingen av e-hälsan?