Fråga 2016/17:404 Översyn av reavinstskatten

av Tina Ghasemi (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Bristen på bostäder som råder på många håll i landet är ett av våra största samhällsproblem. Den skapar hinder för möjligheter och livschanser. Den står i vägen för drömmar att bli verklighet. Den gör det svårt för studenten att tacka ja till utbildningen hon blivit antagen till och tvingar kommunen till nedskärningar och besparingar när arbetskraften minskar och allt färre lockas att fylla de tomma platserna i fabrikerna och företagen, i vården och skolan. Den fördröjer utveckling och reser hinder mot jobb, företagande och tillväxt.

Problemen som bostadsbristen skapar är många till antalet, men regeringens lösningar är desto färre. Passiviteten som regeringen uppvisar i den här frågan försämrar drastiskt förutsättningarna för jobb och tillväxt i hela landet.

Det finns många hinder som står i vägen för en mer rörlig och tillgänglig bostadsmarknad. Ett av dem är reavinstskatten, den skatt som tas ut på eventuell vinst vid försäljning av bostad. I Stockholm och andra större städer i Sverige är efterfrågan på bostäder väldigt stor, vilket leder till höga reavinster och därmed hög beskattning av försäljningen av bostäder. Människor med mer boendeutrymme än vad de kanske vill ha och behöver väljer därför i många fall att inte sälja sina bostäder, eftersom skatten på vinsten är så pass omfattande. Det leder till inlåsningseffekter på bostadsmarknaden och till att det befintliga bostadsbeståndet utnyttjas väldigt dåligt. Statliga Boverket har till exempel uppskattat att ett slopande av reavinstskatten skulle frigöra tiotusentals bostäder. Därför måste reavinstbeskattningen ses över och sänkas när de offentliga finanserna så tillåter.

Med anledning av det som ovan anförs vill jag fråga finansministern:

 

Avser ministern att ta initiativ till en översyn av reavinstskattens nuvarande utformning?