Fråga 2016/17:403 Enqa och kvalitetssäkringssystemet

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Under senhösten 2016 har Universitetskanslersämbetet (UKÄ) lämnat över ett nytt system för att utvärdera kvaliteten i högre utbildning till regeringen. Ett system som ska vara anpassat till de vedertagna europeiska kraven och som därmed ska kunna leda till att UKÄ åter kan bli medlem i det internationella kvalitetssäkringsorganet Enqa (European Association for Quality Assurance in Higher Education).

Ett orosmoln har dock dykt upp sedan regeringen nu har beslutat att UKÄ inte längre ska ledas av en person med titeln universitetskansler, utan att den positionen i stället ska ersättas med en generaldirektör. Det indikerar att regeringen ser UKÄ som vilken myndighet som helst och innebär att UKÄ därmed åter riskeras att uppfattas som en myndighet som är närstående regeringen och riksdagen. Det är inte bra. I synnerhet inte som Enqa för några år sedan riktade allvarlig kritik mot det svenska kvalitetsutvärderingssystemet av högskoleutbildningar, bland annat på denna punkt. Som bekant såg Enqa allvarliga brister i Högskoleverkets självständighet gentemot regeringen och riksdagen. Av detta skäl är det både oroande och olyckligt att regeringen inte har dragit lärdom av historien utan trots vetskap om riskerna med Enqas syn på frågan har fattat detta beslut.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Varför utmanar regeringen Enqa i synen på UKÄ:s självständighet mot regeringen och riksdagen och därmed riskerar UKÄ:s presumtiva medlemskap i den internationella organisationen Enqa?