Fråga 2016/17:395 Snabbare lagföring

av Beatrice Ask (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I augusti 2016 aviserade regeringen en rad åtgärder mot bilbränder och kriminalitet i utsatta områden. Bland annat sas att regeringen vill genomföra en bred översyn för att analysera möjligheten att åstadkomma en snabbare lagföring där bland annat snabbspår för enkla brott och jourdomstolar ska övervägas.

Det har nu gått tre och en halv månad sedan regeringens presskonferens. Såvitt känt har regeringen inte vidtagit några åtgärder för att åstadkomma det presenterade förslaget. Någon utredning har inte tillsatts och några utredningsdirektiv har heller inte presenterats.

Däremot talade statsrådet Anders Ygeman återigen så sent som den 27 november i SVT:s program Agenda om vikten av snabbare lagföring – den här gången som ett led i kampen mot grov organiserad brottslighet och vapenbrott. Statsrådet sa bland annat: ”Det är orimligt att den som grips med skarpladdat vapen på stan sedan släpps ut. Vi måste ha snabbare lagföring och kanske eventuellt titta på tuffare lagföring. Vi kommer absolut gå fram med snabbare lagföring och jourdomstolar men kanske behövs en komplettering att vi höjer straffen för vapenbrott eller ändrar presumtionsreglerna [för häktning].”

Moderaterna delar regeringens syn på vikten av snabbare lagföring. Vi har därför, tillsammans med övriga allianspartier, lagt en riksdagsmotion om detta (Unga lagöverträdare) där vi understryker vikten av snabba och tydliga insatser från samhällets sida. Vi ser positivt på att en bred översyn görs för att utreda förutsättningarna för en snabbare lagföring där bland annat snabbspår för enkla brott och jourdomstolar ska övervägas. Problemen med illegala vapen och vapenbrott som statsrådet lyfte senast är också väl kända och påkallar snabba initiativ.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

När tänker statsrådet och regeringen följa upp presskonferensen i augusti och tillsätta en utredning för att analysera möjligheten att åstadkomma en snabbare lagföring där bland annat snabbspår för enkla brott och jourdomstolar ska övervägas?