Fråga 2016/17:384 Försvarsmaktens rekrytering

av Jan R Andersson (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Rekryteringsmyndigheten planerar att i början av 2018 göra stora förändringar av sitt sätt att arbeta när de lägger ned sina kontor i Kristianstad och Göteborg. För att ersätta dessa startar de i stället en ny prövningsavdelning i Malmö. Detta påverkar ett antal av myndighetens anställda och också de personer som vill söka till den militära grundutbildningen. De tusentals tester av sökande som genomförts i Kristianstad och Göteborg ska nu hanteras på annat håll, och ett antal sökande får längre resor till närmaste prövningsavdelning.

Enligt uppgifter från Rekryteringsmyndighetens hemsida kommer myndigheten att behålla sina lokaler i Göteborg och Kristianstad åtminstone fram till sommaren 2017. Målet är att de nya lokalerna i Malmö ska vara i funktion 1 januari 2018. Det kommer alltså vara en tid av osäkerhet under kommande höst kring hur och var myndighetens arbete kommer att genomföras. Detta kan skapa osäkerhet både hos personal och de som söker utbildningar. Det är också oklart vad kostnaden blir när man startar upp en helt ny avdelning och väljer att göra det i en storstadsregion, där hyrorna generellt är höga.

I bred politisk enighet har flera partier kommit överens om att förstärka de svenska försvarsanslagen. Detta leder också till att man måste rekrytera ett ökat antal soldater och sjömän. För att klara behoven behöver man kunna rekrytera från hela landet. Att i ett sådant läge minska antalet rekryteringskontor är en riskabel strategi. Kristianstad har haft ett centralt läge för att rekrytera personer från södra och östra Götaland. Om det kontoret avvecklas riskerar också antalet sökande från området att minska. Likaså kan frånvaron av ett kontor i Göteborg leda till en minskad rekrytering från västra Sverige.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vilka åtgärder avser försvarsministern att vidta för att säkerställa att Rekryteringsmyndigheten förbättrar sitt arbete med att rekrytera personer från hela Sverige och ha en aktiv närvaro även utanför Malmö och Stockholm?