Fråga 2016/17:376 Förtroendet för rikspolischefen

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Rikspolischefen Dan Eliasson har fått hård kritik, både extern och intern, för sitt sätt att leda Polismyndigheten. Anställda inom myndigheten och representanter för polisfacket har vid upprepade tillfällen krävt Eliassons avgång. Missnöjet inom poliskåren har resulterat i att fler poliser än vanligt väljer att säga upp sig. Enligt Sydsvenska Dagbladet har 867 poliser slutat hittills i år, och totalt finns nu bara 19 477 poliser i hela landet. Situationen påverkar givetvis polisens arbete. Brottsuppklaringsgraden för skadegörelsebrott har nästan halverats, från 4,0 procent år 2010 till 2,1 procent förra året. 3,5 procent av bostadsinbrotten klarades upp förra året. År 2010 var andelen 4,2 procent. 12,6 procent av misshandelsbrotten klarades upp förra året. År 2010 var andelen 18,3 procent.

I somras och i början av hösten rasade bilbränder i Malmö och andra städer runt om i landet. Stenkastning mot såväl polis som brandkår och ambulanspersonal har sorgligt nog blivit en del av vardagen för de män och kvinnor som arbetar med att hjälpa andra. Ett stort antal skjutningar, varav flera i Malmö, har uppmärksammats i medierna. Antalet ouppklarade mord är uppe i 450, vilket är fler än det någonsin varit förut. Enbart i år har elva personer mördats i Malmö, och fler har skottskadats.

Utvecklingen går åt fel håll, och det är uppenbart att Polismyndigheten här står inför stora utmaningar. Om inte trenden bryts är risken uppenbar att samhällets förtroende för polisens förmåga att förhindra och lösa brott urholkas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

 

Har statsrådet fortfarande förtroende för Dan Eliassons förmåga att leda Polismyndigheten?