Fråga 2016/17:373 Tvärbanan till Bromma flygplats

av Nina Lundström (L)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

För alla mer betydelsefulla flygplatser måste målet vara att öka de klimatsmarta marktransporternas andel. Målsättningen bör vara att de klimatvänliga marktransporterna ökar. Bromma flygplats är en av de flygplatser som på sikt kan ges möjlighet till bättre kommunikationer genom byggandet av tvärbanan. Målsättningen har varit att sträckningen Alvik–Bromma flygplats börjar att trafikeras 2019. Hinder har tillstött och nu finns det risk för att möjligheten till förbättrade marktransporter skjuts framåt i tiden. En faktor synes vara oklarheter kring ersättningsreglerna vid ianspråktagande av fastigheter.

Det torde vara av vikt att förbättra marktransporterna, och då är tvärbanan till Bromma av stor vikt. Det är olyckligt när oklarheter i regelverk leder till att viktiga investeringar skjuts på framtiden eftersom det är angeläget med förbättrade marktransporter i form av spårbunden kollektivtrafik till Bromma flygplats.

Därför vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att få till stånd förbättrade marktransporter i form av spårbunden kollektivtrafik till Bromma flygplats?