Fråga 2016/17:370 Hästens bidrag till öppna landskap

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Hästen bidrar till öppna landskap precis som andra betande djur men är inte en stödgrundande djurenhet. Vilka skäl har vänsterregeringen för det?

Den svaga vänsterregeringen tycks inte ha några framtidsvisioner eller strategier för hur hästen, som är en framgångsrik brygga mellan stad och land, ytterligare kan bidra till landsbygdsutveckling, integration, social hållbarhet och bättre hälsa för att nämna några positiva effekter.

Enligt EU:s förordning 1305/2013 om stöd för landsbygdsutveckling bör stöden till jordbrukare i bergsområden och i andra områden med naturliga eller andra särskilda begränsningar, genom främjande av fortsatt användning av jordbruksmark bidra till att bevara landsbygden och bevara och främja hållbara jordbrukssystem. Även ersättningen för LFA och vall syftar till att främja det landsbygdsbevarande arbetet, bevara och främja hållbara jordbrukssystem och bidra till att uppfylla miljökvalitetsmålen.

Hästens egenskaper som betesdjur medför en landskapsvårdande insats och hästen är därtill anpassad för att beta på andra marker, med exempelvis lägre näringsinnehåll, än vad många nötkreatur och får kräver. Hästen lämpar sig även väl för växelbete med andra djurslag, vilket visat sig kunna bidra till sänkt parasittryck i markerna, mindre behov av avmaskning samt därmed minskad resistens.

Trots dessa positiva egenskaper med direkt koppling till ovan nämnda stödsystem är hästen inte en stödgrundande djurenhet i landsbygdsprogrammet. Det visar på brister i systemet och behöver åtgärdas; för att inte hästnäringen, som i dagsläget har liknande krav på sig som övrig djurnäring men inte samma ersättningsmöjligheter, ska förfördelas behöver man se över hur hästen kan implementeras som stödgrundande djurenhet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Avser statsrådet att vidta konkreta åtgärder för att förbättra hästnäringens villkor i allmänhet och göra hästen till stödgrundande djurenhet på lika villkor som andra betande djur i synnerhet?