Fråga 2016/17:368 Vattenkraften och energiöverenskommelsen

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Vattenkraften är ett viktigt fundament i svensk elproduktion. Vattenkraften bidrar med uppemot hälften av den el som produceras i Sverige och är dessutom en viktig regulator för att balansera svängningarna i produktionen av annan förnybar el, såsom vindkraft och solkraft. Tyvärr har det under en tid funnits stor osäkerhet kring vattenkraftens förutsättningar, bland annat kopplat till den tidigare genomförda vattenverksamhetsutredningen.

I energiöverenskommelsen understryks vattenkraftens viktiga roll: ”Vattenkraften spelar idag en central roll för Sveriges förnybara elförsörjning. En fortsatt hög produktion av vattenkraft är en viktig del i arbetet för att uppnå en ökad andel el från förnybara energikällor såsom vind- och solkraft.” Bland annat genom de skatteförändringar som ingår i överenskommelsen kommer vattenkraften att ges bättre förutsättningar framöver. Det finns därmed bred politisk samsyn kring att värna vattenkraften och dess förutsättningar, inte minst med tanke på dess avgörande roll i klimatpolitiken.

Energimyndigheten och Havs- och vattenmyndigheten har presenterat ett gemensamt förslag till ”Nationell strategi för hållbar vattenkraft”, där det finns en strävan att balansera såväl energi- och klimatintresset som miljöintresset. Det innebär att vattenkraften förses med moderna miljötillstånd, och samtidigt möjliggörs en avvägning mellan miljöintressen och energiambitioner. Samtidigt har energibranschen påbörjat arbetet med att utforma en finansieringsmodell som ska kunna delfinansiera åtgärder kopplade till implementeringen av en nationell strategi.

Regeringen har dock ännu inte gett besked när det gäller om och hur förslaget till nationell strategi ska implementeras i den kommande vattenverksamhetspropositionen.

Med anledning av detta vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

På vilket sätt avser statsrådet och regeringen att säkerställa att mål och intentioner i energiöverenskommelsen avseende vattenkraften kan fullföljas också i samband med att den kommande vattenverksamhetspropositionen läggs på riksdagens bord?