Fråga 2016/17:365 Översyn av regelverket kring balanskravet och god ekonomisk hushållning i kommunerna

av Gunilla Nordgren (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

 

Nästan dagligen debatteras kommunerna tuffa situation och utmaningar. Det gäller ekonomi, nybyggnation för att kunna ta emot nyanlända, försenade ersättningar från Migrationsverket och mycket annat.

Ekonomiskt står kommunerna inför många utmaningar. Befolkningen spås öka kraftigt och främst bland barn och unga, och kostnaderna kommer att öka drastiskt inom de närmaste åren.

Kommunernas pensionsförpliktelser har diskuterats i många år och i utredningen En ändamålsenlig kommunal redovisning (SOU 2016:24) lämnas förslag till förändringar i redovisning av dessa förpliktelser.

SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) har i sitt remissvar pekat på att om dessa förändringar i redovisningen av pensionsförpliktelser införs, är det av stor vikt att det skyndsamt görs en översyn av balanskrav inför de föreslagna förändringarna.

Jag instämmer i att regelverket kring balanskravet och "en god ekonomisk hushållning" skyndsamt bör ses över, så att anpassningar av dessa kan komma i samband med ett eventuellt införande av förändrade redovisningsregler avseende pensionsförpliktelser i kommunernas redovisningar.

Mot den bakgrunden vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Är statsrådet beredd att ta initiativ till en översyn av regelverket kring balanskravet och "en god ekonomisk hushållning" i enlighet med yttrandet från SKL?