av Birgitta Ohlsson (L)
till Statsrådet Isabella Lövin (MP)
Världssamfundet har många stora utmaningar framöver. En av dessa gäller tillgången till vatten. År 2050 förutspås hälften av världens befolkning leva i områden med brist på färskvatten, trots att två tredjedelar av jordens yta är täckt av vatten. Redan i dag går det att tala om en vattenkris. Miljarder människor drabbas av svår torka. Ofta är problemen som störst där statliga institutioner inte finns närvarande och goda policyer lyser med sin frånvaro.
För även om vattenbristen till stor del beror på klimatförändringar förvärras situationen dels av ineffektiv användning och återvinning av det färskvatten vi har och dels av protektionistiska subventioner och regler. En stor del av vattnet används i dag i jordbruk och köttproduktion, och på ett ineffektivt sätt. Det är oroande, eftersom matproduktionen i och med befolkningstillväxten beräknas öka med 60 procent under de kommande 30 åren.
Grödor som behöver mycket vatten, exempelvis avokado, odlas i det torra Kalifornien i stället för att köpas in från länder med mer passande klimat. Det borde vara olönsamt, men på många platser betalar företagare och lantbrukare inte för sitt slöseri. När något är för billigt är risken att det inte tas till vara. Därför behöver vi nya system, men också mer handel över gränser för att effektivisera vattenanvändandet.
Nu är det viktigt att snabbt finna en väg framåt. I Australien har man infört ett fungerande system med vattenrättigheter. Det innebär att landägare får handla med en del i det totala vattenanvändandet, på samma sätt som stater kan handla med utsläppsrätter.
Jag vill fråga statsrådet Isabella Lövin:
Hur avser statsrådet att arbeta för att framtidens vattenbrist ska elimineras?