Fråga 2016/17:356 Snabbare lagföring för ungdomar som begår brott

av Ellen Juntti (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Alltför många ungdomar begår brott. Det handlar om bilar som sätts i brand, stenkastning mot poliser, gängkonflikter som ofta resulterar i dödsskjutningar, misshandel med mera. Många oskyldiga människor drabbas, vissa för livet. Det är mycket allvarligt och måste bekämpas med kraft.

Enligt polisen är det 18–21-åringar som är mest brottsaktiva, och många av dessa är redan yrkeskriminella. Det är mycket viktigt med snabba och tydliga reaktioner från samhällets sida när en ung människa begår brott. Ju snabbare samhället reagerar på brottsligheten, desto större chans är det att bryta den kriminella banan.

Den 17 augusti 2016 presenterade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och statsrådet Anders Ygeman regeringens åtgärder mot bilbränder och kriminalitet i utsatta områden.

Bland annat föreslogs en snabbare lagföring för ungdomar som begår brott, genom en bred översyn för att analysera möjligheten om ett snabbspår för enkla brott och jourdomstolar.

Vid presentationen framhöll Morgan Johansson att det behövs kraftfulla åtgärder mot kriminaliteten här och nu. Sedan dess har det gått tre månader, och därför vill jag fråga justitie- och migrationsministern:

 

Vilka åtgärder har ministern och regeringen vidtagit för snabbare lagföring av ungdomar som begår brott?