Fråga 2016/17:353 Fortsatta oklarheter gällande underlag om personlig assistans

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Det är fortsatt oroande att regeringen och ansvarigt statsråd, Åsa Regnér (S), verkar bedriva politik rörande personlig assistans som utgår från ideologiskt färgat tyckande snarare än en gediget grundad analys baserad på aktuell fakta. Detta är inte ett rimligt förhållningssätt utan respektlöst mot alla i behov av personlig assistans.

Inte med ett enda ord nämner statsrådet Regnér i sitt svar på min första fråga, 2016/17:297 Oklart underlag gällande beslut om personlig assistans, om oklarheter gällande underlag för statsrådets uttalanden om användning av resurser avseende personlig assistans och vilka källor som styrker hennes påstående om att uppemot 3 miljarder kronor varje år används för reklam och sponsring.

I Sveriges riksdag den 28 oktober, i den särskilda debatten om personlig assistans och LSS, sa statsrådet ordagrant följande:

”Jag vill att intentionerna i lagstiftningen ska kunna upprätthållas, men det går inte om vi är passiva och inte vågar ta i de svåra sakerna. Jag vidhåller att det är ett problem att kanske 10 procent av 30 miljarder kronor används till reklam och sponsring.”

Det betyder att statsrådet menar att ungefär 3 miljarder kronor varje år används till reklam och sponsring inom personlig assistans. Om det är så i verkligheten handlar det om ett gigantiskt slöseri med skattebetalarnas resurser.

Nu finns det dock ingenting i utredningar, rapporter eller andra dokument som styrker detta påstående från statsrådet. Statsrådet Regnér får därför ytterligare en möjlighet att beskriva källor, underlag, rapporter etcetera som ligger till grund för detta. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

På vilket underlag och vilken analys från myndigheter eller experter baserar statsrådet Regnér sitt påstående i Sveriges riksdag den 28 oktober om att 3 miljarder kronor av anslagna resurser för personlig assistans används till reklam och sponsring?