Fråga 2016/17:349 Storregionernas legitimitet

av Jenny Petersson (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Som hallänning har jag vid ett flertal tillfällen påpekat Hallands ståndpunkt i regionfrågan samt att varken direktiv eller det förslag som ligger på bordet ger svar på de utmaningar som finns framöver utan väcker snarare fler frågor – hur blir exempelvis tillgängligheten i vården bättre med större regioner?

Indelningskommittén som av regeringen fått i uppdrag att föreslå en ny läns- och landstingsindelning har släppt en omritad karta där Sverige delats upp i sex storregioner. Förslaget, eller diskussionsunderlaget som regeringen och Ardalan Shekarabi kallar det, berör hela landet och har med all rätt gjort många upprörda från norr till söder och från öst till väst i Sverige.

Förslaget som ligger på bordet är att Sverige skulle delas in i sex nya län och landsting, de tre första länen planerades att genomföras inom de tre närmaste åren. Planen var att sammanslagningen av länsstyrelserna skulle påbörjas redan 2018 – men i början av november meddelade statsrådet Ardalan Shekarabi att man backar från förslaget om en sammanslagning av länsstyrelserna 2018. Regeringen valde att skjuta upp sammanslagningen av länsstyrelserna eftersom tidsplanen är för snäv och stödet är för svagt. Statsrådet Ardalan Shekarabi har som svar på mina skriftliga frågor kring kommitténs arbete meddelat att det är ett öppet uppdrag som utfärdats, därtill att det är av särskild vikt att kommittén för en dialog med och kontinuerligt inhämtar synpunkter från bland annat berörda kommuner och landsting.

Enligt de direktiv som utfärdats bör förslagen vara väl förankrade med de berörda parterna. Det är rätt tydligt att Halland står enat – halländska företrädare i region, kommuner och riksdag vill att Halland ska fortsätta vara en egen region.

Region Halland har via Sifo beställt en opinionsundersökning som bland annat visar att sex av tio hallänningar tycker att storregioner är en dålig idé. Den 15 juni i år beslutade en riksdagsmajoritet att befolkningens önskemål och synpunkter ska beaktas vid eventuella ändringar i landstingsindelningen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Drar statsrådet fortfarande slutsatsen att det finns ett stort stöd för de föreslagna storregionerna i allmänhet och Hallands län i synnerhet?