Fråga 2016/17:348 Genomsökning av båtar

av Krister Hammarbergh (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Enligt 20 a § polislagen (1984:387) får en polis genomsöka ett fordon i den utsträckning det behövs för att söka efter vapen eller andra farliga föremål som är ägnade att användas vid brott mot liv eller hälsa, om det med hänsyn till omständigheterna kan antas att ett sådant föremål kan påträffas och förklaras förverkat enligt 36 kap. 3 § brottsbalken. Bestämmelsen är utformad med bestämmelsen om kroppsvisitation i 19 § andra stycket 1 polislagen som förebild. Bakgrunden var bland annat att vapen många gånger förvaras i bilar i stället för att innehavaren bär vapnet på sig för att på så sätt minska risken för ett polisingripande (prop. 2005/06:113 s. 22 och bet. 2005/06:JuU29 s. 8).

Riksdagen har i ett tillkännagivande till regeringen den14 april 2016 uttryckt att regeringen borde se över möjligheterna för att polisen ska ha rätt att genomsöka båtar på samma sätt som fordon för att söka efter vapen och andra farliga föremål. Detta förutsätter att tillämpningsområdet för 20 a § polislagen utvidgas.

I dag har polisen enbart rätt att söka igenom misstänkta fordon på land utan att begära en husrannsakan. Vapen och andra farliga föremål kan naturligtvis förvaras på andra ställen än i fordon på land och det är viktigt för brottsbekämpningen att polisen ges möjlighet att söka efter dessa där de finns.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att göra det möjligt för polisen att även söka igenom båtar efter vapen och andra farliga föremål?