Fråga 2016/17:347 Inrättandet av en brottsofferportal

av Krister Hammarbergh (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Riksdagen har i ett tillkännagivande uppmanat regeringen att inrätta en brottsofferportal för personer som utsätts för id-kapningar eller bedrägerier. Förutom att få samlad information om bland annat rättsprocessen och ersättningsmöjligheter, borde den drabbade också kunna spärra sina identitetsuppgifter på ett och samma ställe via en sådan portal. 

En stor andel människor drabbas varje år av olika former av bedrägeribrott eller id-kapningar. Bedrägerierna drabbar även företag i stor utsträckning. Problemen är ökande – inte minst på grund av den teknologiska utvecklingen – och polisens förmåga att klara upp brotten är alltjämt förhållandevis låg.

Den som får sin identitet stulen drabbas av en stor kränkning av den personliga integriteten. Den drabbade tvingas också ägna mycket tid och möda åt att ordna upp situationen genom att han eller hon i dag exempelvis måste vända sig till i princip alla kreditupplysningsföretag för att i någon mån värja sig mot att bedragare tar krediter i den enskildes namn.

För att underlätta för brottsoffren föreligger ett behov av en samlad funktion i form av en brottsofferportal dit de drabbade kan vända sig för att spärra sina identitetsuppgifter en gång för alla.

En liknande portal, men för andra typer av brott, finns redan i dag på Brottsoffermyndighetens webbplats. Här finns lättillgänglig, samlad och aktuell information om bland annat rättsprocessen, ersättningsmöjligheter och vanliga reaktioner i samband med brott. Praktiska anvisningar steg för steg och kontaktuppgifter till en rad myndigheter och ideella organisationer som kan erbjuda stöd och råd presenteras också.

Erfarenheterna från den portal som Brottsoffermyndigheten erbjuder på sin webbplats bör kunna användas för att skapa en brottsofferportal för de som drabbats av id-kapningar eller bedrägerier.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser minister att vidta för att tillgodose den uppmaning riksdagen riktat till regeringen?