Fråga 2016/17:346 Regeringens förslag till ny regionindelning

av Ann-Britt Åsebol (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Regeringen står envist fast vid sin plan att regionalisera hela Sverige, oavsett den lokala folkviljan och i vissa fall på helt felaktiga grunder. Tvångsindelningar i storregioner kommer inte att lösa någonting. Medborgarna bryr sig nämligen mer om tillgång till högkvalitativ vård och kollektivtrafik än hur stor region de bor i.

Belägg saknas för att större regioner skulle ge effektivare sjukvård, och avstånden blir i stället onaturligt långa för medborgarna. Koncentration av viss högspecialiserad vård till vissa sjukhus behövs förvisso, men i ett nationellt perspektiv kommer ändå ingen region att ha ett komplett utbud av vård. Det är nog för de flesta svårt att begripa att större regioner automatiskt skulle leda till både mer resurser och effektivare vård. Det viktigaste måste i stället vara att välfärden och vardagen fungerar så bra som möjligt oavsett var man bor i landet.

Det verkar inte som regeringen och statsrådet Ardalan Shekarabi, som leder samtalen, tar hänsyn till den oro som finns hos medborgarna. Detta kommer att påverka människors vardag för lång tid framöver. Alltför många frågetecken omgärdar regeringens förslag till ny regionindelning. En regionreform ska inte tvingas fram över huvudet på berörda invånare.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd Ardalan Shekarabi:

 

Är statsrådet och regeringen beredda att agera för att garantera en folklig förankring och demokratisk process när det gäller regionreformen? Om ja – på vilket konkret sätt?